Warning: Parameter 1 to wp_default_scripts() expected to be a reference, value given in /home/r58664seav/mihaelaradulescu.ro/wp-includes/plugin.php on line 580

Warning: Parameter 1 to wp_default_styles() expected to be a reference, value given in /home/r58664seav/mihaelaradulescu.ro/wp-includes/plugin.php on line 580

CITITUL DIGITAL SAU CITITUL DIN CĂRŢI?

Citit digital

Potrivit unui studiu realizat în 2013, oamenii care citesc direct de pe hârtie au scoruri mai mari la testele psihologice de comprehensiune decât cei care preferă cititul digital.

Ambele metode de citire ale conţinutului au avantaje, dar studiile arată că cititul de pe hârtie te ajută să înţelegi şi să reţii mai bine informaţia. Potrivit studiului din 2013, susţinut de Anne Mangen, profesor la un centru dedicat educaţiei prin citit, oamenii care citesc direct de pe hârtie au avut scoruri mai mari la teste de comprehensiune decât cei care se folosesc de diverse gadget-uri pentru a citi.

Cea mai importantă diferenţă dintre cele două tipuri de citit este că, atunci când citeşti de pe un gadget, ecranul te încurajează să sari anumite pasaje faţă de datul paginilor. Fenomenul de scrolling consumă mai multe resurse decât datul unei pagini, potrivit aceluiaşi studiu.

În afară de aspectul acesta, cititul dintr-o carte, potrivit multor cititori, este mult mai personal şi te ajută să te identifici mai bine cu personajele, să le simţi povestea şi să te simţi mai apropiat de acţiunea din carte. Fenomenul scrolling-ului este mai rigid şi nu toate gadget-urile sunt făcute ca să nu îţi afecteze privirea.

Concluzia? Cititul direct de pe foaie te ajută să înţelegi informaţia mai bine, te face să simţi o legătură cu personajele, nu îţi afectează ochii şi te ajută să reţii. Chiar dacă trăim în era tehnologiei nu putem să aruncăm cărţile la gunoi.

Tag-uri: , , , , , , ,

2 Responses to “CITITUL DIGITAL SAU CITITUL DIN CĂRŢI?”

  1. nistoradrianaveronica@yahoo.it' adriana says:

    hartia si mirosul de tipografie …forever…

  2. oana@justadvertising.ro' Oana says:

    Este important sa citim, pana la urma tableta/telefonul/ebook-ul ne poate fi la indemana cand citesti o carte de cateva sute de pagini pe care ti-e greu sa o tii in poseta. Important este sa ai cartea la indemana, sa iti ocupi orice secunda libera cu niste pasaje din carte. Si eu prefer hartia, dar cateodata mi-e mai la indemana tehnologia. important este sa citim!

Leave a Reply

You must be logged in to post a comment.

Cei mai buni din lume

Am deja o colecție bogată de interviuri și întâlniri memorabile cu oameni care au intrat în istorie, ca fiind cei mai buni din lume… în domeniul lor. Am adunat câștigători de premii Oscar (Robert de Niro, Quentin Tarantino…), câștigători de premii Nobel (Edmund Phelps, Orhan Pamuk…), campioni mondiali sau olimpici (o mulțime de români, de […]

Trending

Lista zilei

Must read

Subscribe Newsletter
* indicates required