Warning: Parameter 1 to wp_default_scripts() expected to be a reference, value given in /home/r58664seav/mihaelaradulescu.ro/wp-includes/plugin.php on line 580

Warning: Parameter 1 to wp_default_styles() expected to be a reference, value given in /home/r58664seav/mihaelaradulescu.ro/wp-includes/plugin.php on line 580

HOT! HOT! HOT!

cucereste mihaela

Cam așa spun vorbitorii de limba engleză despre tot ce e iute în mâncare, dar și despre ce e extrem de atractiv… la sexul opus. Așa încât, o legătură între mirodeniile pentru mâncare și cele pentru viață, există și poate fi abordată în paralel. Și consumată în dozele satisfăcătoare pentru fiecare, de ce nu?…
 Cam toate studiile arată că mirodeniile au puternice influențe asupra creierului uman, îmbunătățind capacitățile cognitive, dar și prevenind declinul activității lui. Nu ar trebui să le ocolim, ba chiar ar trebui să le căutăm mult mai departe de zona în care suntem născuți, crescuți și obișnuiți cu doar anumite arome și gusturi.

Încă din adolescență, ne îndrăgostim mai mult de ceea ce vedem – de niște ochi albaștri sau negri, de un anume contur al fetzei, de o atractivă alcătuire a trupului pe care-l cercetăm și-l dorim. Cam tot de pe-atunci, începem să simțim nevoia de a adăuga elemente vestimentare care să ne facă remarcați, care să ne pună în valoare doar trupul, ori, cu mai multă înțelepciune, personalitatea. Adăugăm “mirodenii” și le căutăm în alții, tocmai pentru că avem nevoie de senzații puternice, ieșite din tiparul cu care am fost dăruiți. Uneori, adăugăm straturi trainice de cultură, de cunoștințe temeinice într-un domeniu ce va părea exotic altora, alteori adunăm obiecte care completează povestea despre noi. Așa cum o femeie știe că e HOT, dacă se îmbracă, se parfumează, se fardează și se poartă într-un anume fel, care-i dă și totală încredere în ea, așa și bărbații știu exact câți nasturi să-și deschidă la cămașă, cât de strâmți să le fie pantalonii, ce culoare le vine impecabil și cât să-mi modeleze trupul spre a deveni HOT. La ambele sexe întâlnim oameni cu o debordantă și nonșalantă încredere în ei, care-i face să fie HOT pur și simplu, fără niciun efort considerabil, fără nicio exagerare și fără niciun artificiu de imagine. Chiar și în aceste cazuri, adăugarea unei “mirodenii” poate veni ca o supriză, în cele mai neașteptate momente și ipostaze, mai ales în doi.

Pasta de ardei iute, care conține capsaicină și care arde buzele și gura oricui, creează nu numai o senzație puternică, care o depășeste pe oricare alta, de moment, dar taie și mult din pofta de mâncare ulterioară și arde cu o viteză și o eficiență considerabile, grăsimea. Ar fi ideală nu numai în curele de slăbire, ci și ca dietă de întreținere pe tot parcursul vieții.
 A ști să creezi un moment de intimitate, care să echivaleze cu forța senzației de după o gură de pastă de ardei iute (cayenne pepper), ține de o activă preocupare pentru tine, pentru felul în care arăți și gândești, dar și de îndrăzneala de a face ceva surprinzător, de a merge până la capătul senzației, până la limita în care și tu și cel de lângă tine simțiți o plăcere extremă, cu tot alaiul ei de trăiri complexe. 
Condimentele (spices) au fost mereu o atracție și pentru oamenii de știință, nu numai pentru cei pasionați de mâncare. Există o listă imensă de muguri, scoarțe de copac, bulbi, rădăcini, semințe care acoperă o largă arie de tratament împotriva cancerului, pentru protejarea sistemului nervos, menținerea integrității metabolismului, scăderea nivelului de insulină și atâtea altele. Salvia (herb sage) îmbunătățește considerabil memoria și atenția, mai ales atunci când acestea sunt în declin. Rozmarinul pare și mai direct, dând rezultate spectaculoase atât în performanțele memoriei, dar și ca aliat de nădejde împotriva îmbătrânirii. Curcuminul, un ingredient activ al turmericului, are deja faima lui pentru ridicarea moralului, fiind considerat varianta mult mai sănătoasă și agreabilă, pe termen lung, a prozacului.

Ieșind din bucătărie și mergând spre living, cred că știm deja care sunt mirodeniile care completează o atmosferă banală și o fac… specială, plină de arome și pofte: curățenia, aerul proaspăt, un buchet de flori frumos tăiate și aranjate, o muzică prietenoasă, niște culori calde, câteva locuri confortabile, poate câteva lumânări parfumate… Așa cum într-o mâncare reușită nu-și au locul chiar toate ingredientele, tot așa în casă ar trebui să eliminăm obiectele inutile și incomode, elementele care ne irită, tablourile care nu ne transmit nimic, covoarele care ne încurcă… Nu cred că exagerez când spun că ceea ce ținem în casă ne definește cam în aceeași măsură cu ceea ce ținem în frigider sau în cămară. Orice ne creează disconfort, o lamentabilă “digestie” vizuală sau mentală, trebuie eliminat, fără ezitare. 
Am descoperit la un prieten un amestec uluitor de mirodenii indiene, care conținea turmeric, rozmarin, oregano, cimbru, cuișoare – le consuma pentru că avea probleme cardiace și de ani de zile nu mai lua pastile – citise și că, în această combinație, sunt minunate pentru circulația sângelui, pentru creier și că, adăugate la orice grătar, reduc considerabil producția de substanțe carcinogene. Turmericul ,această plantă care nu încetează să uimească oamenii de știință, a dat deja rezultate fără dubii la bolnavii de Parkinson și în anumite forme de cancer.

Orice zi din viața noastră are nevoie de mirodenii, fie că ni le livrăm sub forma unor noi activități, fie că sunt simple bucurii sau emoții. Nu putem trăi fără să simțim “gustul” iubirii și-al trainicilor prieteni, nu avem voie să rămânem doar la baza trăirilor, fără să adăugăm elemente incitante, de orice natură. Ați auzit deseori expresia “fără sare și piper”, folosită pentru descrierea unei ființe sau acțiuni care ne lasă indiferenți. Poate înțelepciunea acestei străvechi zicale ne va face să credem și mai mult în puterea elementelor incitante cu care putem schimba orice nimic… în ceva semnificativ. 
Simpla acțiune de a mirosi scorțișoara reduce oboseala și mărește atenția (treaba pe care o fac și frunzele de mentă) și am citit studii care recomandă prezența acestui ingredient pe mesele de studiu ale elevilor și studenților, mai ales înainte de examene. Cât despre consumul de scorțișoară, nu am citit decât concluzii uimitoare, atât în beneficiul creierului, dar și al stării de spirit și activității din dormitor :).

Cât despre dormitor, există, în mintea fiecăruia, atâtea rețete, atâtea combinații surprinzătoare, încât fiecare ar putea face lista mirodeniilor care-l satisfac, care-l aduc mereu în zona plăcerii absolute. Cele 5 simțuri sunt în alertă maximă în toiul activității sexuale și orice “mirodenie”, acceptată de comun acord, nu poate fi decât în beneficiul comun. Dacă la capitolul echipamente și accesorii avem toți câteva idei, când vine vorba despre ce am putea consuma înainte de… am mai putea completa cunoștințele cu rezultatele câtorva studii. Ginsengul, șofranul, ciocolata neagră, trufele, stridiile, căpșunile, roșiile, sparanghelul, bananele, macca, Yohimbina, ginko biloba, borojo, carnea de miel, banala salată verde, piperul roșu, ardeiul iute și câte altele, aflate pe listele specialiștilor par a da un start mult mai dinamic și alte câteva beneficii pe care le puteți afla și singuri, dacă luați o masă înțeleaptă și exotică… înainte.

Ierburile și condimentele nu au contraindicații, nu au calorii, nu au grăsimi, dar au atâtea calități cu care ne putem îmbunătăți viața. O incursiune în lumea lor e aroape o călătorie în lumea largă, căci ele provin din atâtea țări, au atâtea povești despre civilizații întregi care au înflorit sau decăzut din comerțul cu mirodenii. Să nu le ocoliți și să nu încetați să le descoperiți și să le aduceți în casa voastră. Poate că nu ni le imaginam decât în dulapurile din bucătărie, dar ele au deja locuri de VIP în laboratoare ale industriei farmaceutice și cosmetice.

Iar când veți înțelege cât de importante sunt “mirodeniile” vieții, veți simți mult mai puternic gustul iubirii, al armoniei și al generozității. Încă o lecție strașnică pe care am putea să o învățăm de la natură, dacă n-am înceta să o respectăm și să-i fim recunoscători pentru cât ne dăruiește. Să fii HOT pentru cel pe care-l iubești nu mai e doar despre exterior, ci și despre ceea ce consumăm, respirăm, ascultăm, învățăm, pipăim, spunem, gândim…

Text publicat în revista ELLE, 2013.
Foto – Marius Bărăgan, pentru Viva.

Tag-uri: , , , , , , , , , , , , ,

2 Responses to “HOT! HOT! HOT!”

  1. vasomihai@yahoo.com' Vasile Mihail says:

    FOARTE INTERESANT

  2. daniela.ioniche@gmail.com' Iuliana Daniela Ioniche says:

    Este o parte preferata din cartea ta .

Leave a Reply

You must be logged in to post a comment.

Articole similare

Trending

Lista zilei

Must read

Subscribe Newsletter
* indicates required